FURLOUGH OF NATIONAL GUARD TECHNICIANS FOR 30 CALENDAR DAYS OR LESS

1. Q. What is a furlough? 
A. A furlough is the placing of an employee in a temporary nonduty, nonpay status because of lack of work or funds, or other nondisciplinary reasons.

2.  Q.  What Technician Personnel Regulation covers furloughs for 30 continuous  calendar days or less (22 workdays when days on furlough are not continuous)? 
A.  Section 3-7, TPR 715.
3.  Q.  Is there a requirement to notify technicians in advance of being furloughed?
A.  Notices of furloughs should be given to affected technicians at least 24 hours before the furlough is effected.  However, if emergencies or unforeseen circumstances prevent issuance of advance written notices, notify technicians orally, and follow up with written notice as soon as possible.  
4.  Q.  What information should be included in the notice?
A.  There are three items of information required:  (1) reason (s) for the furlough, (2) estimated length of the furlough, and (3) right to have the furlough action reviewed by the state Adjutant General.  If applicable, inform the technicians regarding the reasons why some are furloughed and others are exempt.  
5.  Q.  May employees take other jobs while on furlough? 
A. Even while on furlough, an individual is an employee of the Government. Therefore, the Executive Branch-wide standards of ethical conduct (the standards), at 5 CFR Part 2635, which include rules on outside employment, continue to apply to employees on furloughs. Additionally, there are statutes which prohibit certain outside activities. Agencies also have varying supplemental rules regarding the requirement for prior approval of outside employment, and some prohibit certain types of outside employment. Therefore, before engaging in outside employment, employees should review these regulations and then consult their own agency ethics official to learn if there are any agency-specific supplemental rules governing the employee.

6. Q. When an employee's pay is insufficient to permit all deductions to be made, what is the order of withholding precedence?
A. Each employing agency is responsible for establishing an order of precedence for applying deductions from the pay of its civilian employees when gross pay is insufficient to cover all authorized deductions. The established order of precedence must comply with any applicable laws, regulations or other legal authority, including the regulations in title 5 CFR: section 550.301 (dealing with allotments), section 550.805(e) (dealing with back pay awards), section 550.1104 (dealing with collecting debt to the Government via salary offset), section 581.105 (dealing with garnishments for child support and/or alimony), and section 582.103 (dealing with garnishments for commercial debt). Consistent with 5 U.S.C. 8334(a)-(c) and 8422(a)-(c), retirement deductions are made before any other deduction. 

7. Q. Can an employee obtain a loan from their Thrift Savings Plan (TSP) account while in a nonpay status? What happens if an employee has a TSP loan and is placed in a nonpay status?
A. An employee may not obtain a loan from their TSP account while in a nonpay status. As to current TSP loans, employees should refer to the TSPFact Sheet - Effect of Nonpay Status on TSP Participation. This issuance is available from the TSP web site at http://www.tsp.gov/.

8. Q. Is furlough or leave without pay (LWOP) considered a break in service? 
A. No, both mean the employee is in a nonpay, nonduty status for those days/hours. However, extended furlough or LWOP may affect the calculation of creditable service for certain purposes.

9. Q. To what extent does nonpay status affect civil service benefits and programs?
A. Nonpay status (which includes furlough, leave without pay, absence without leave, and suspension) is credited as follows: 

· For career tenure, the first 30 calendar days of each nonpay period is creditable service. 

· For completion of probation, an aggregate of 22 workdays in a nonpay status is creditable service. 

· For time-in-grade requirements, nonpay status is creditable service. 

· For retirement purposes, an aggregate nonpay status of 6 months in any calendar year is creditable service. Coverage continues at no cost to the employees while in a nonpay status. When employees are in a nonpay status for only a portion of a pay period, their contributions are adjusted in proportion to their basic pay (5 U.S.C. 8332 and 8411). The exception would be an employee who had substantial time in a nonpay status earlier in the year if the furlough causes him or her to have more than six months time in a nonpay status during the calendar year. 

· For health benefits, enrollment continues for no more than 365 days in a nonpay status. The nonpay status may be continuous or broken by periods of less than four consecutive months in a pay status (5 CFR 890.303(e)). The Government contribution continues while employees are in a nonpay status. The Government also is responsible for advancing from salary the employee share as well. The employee can choose between paying the agency directly on a current basis or having the premiums accumulate and be withheld from his or her pay upon returning to duty. 
· For life insurance, coverage continues for 12 consecutive months in a nonpay status without cost to the employees (5 CFR 870.401(c)) or to the agency (5 CFR 870.401(d)). The nonpay status may be continuous or it may be broken by a return to duty for periods of less than four consecutive months. 
· For within-grade increases, an aggregate of 2 workweeks nonpay status in a waiting period is creditable service for advancement to steps 2, 3, and 4 of the General Schedule; four workweeks for advancement to steps 5, 6, and 7; and six workweeks for advancement to steps 8, 9, and 10 (5 CFR 531.406(b)). For prevailing rate employees (WG, WL, and WS schedules), an aggregate of one workweek nonpay status is creditable service for advancement to step 2, three weeks for advancement to step 3, and four weeks for advancement to steps 4 and 5 (5 CFR 532.417(b)). 
· For annual and sick leave, when a full-time employee accumulates 80 hours of leave without pay, the amount of annual and sick leave that may be accrued in that pay period is reduced by the amount of leave the employee would normally earn during the pay period (5 CFR 630.208). When a part-time employee is in a nonpay status, he or she will accrue less annual leave and sick leave, since part-time employees earn leave on a pro-rata basis--i.e., based on hours in a pay status (5 CFR 630.303 and 630.406). For purposes of computing accrual rates for annual leave, creditable service for time in a nonpay status is limited to an aggregate of 6 months in a calendar year (5 U.S.C. 6303(a) and 8332(f)). 
· For severance pay, nonpay status time is fully creditable for the 12-month continuous employment period required by 5 U.S.C. 5595(b)(1) and 5 CFR 550.705. However, for purposes of determining service creditable towards the computation of an employee's severance pay fund under 5 U.S.C. 5595(c)(1) and 5 CFR 550.707-708, no more than 6 months of nonpay status time per calendar year is creditable service. (This is the same rule used in crediting nonpay status time as "service" in determining annual leave accrual rates.)
· For military duty or workers' compensation, nonpay status for employees who are performing military duty or being paid workers' compensation counts as a continuation of Federal employment for all purposes upon the employee's return to duty. 

10. Q. When a furlough occurs during the three years of service prior to retirement, what effect will time in a furlough status have on an employee's high-3 average? 

A. Generally there will be no effect on the high-3 average unless the furlough causes the employee to be in a nonpay status for more than 6 months during the calendar year. 

11. Q. Are the retirement rules concerning the effect of a furlough the same for employees under the Civil Service Retirement System and the Federal Employees Retirement System?
A. Yes. 

12. Q. What happens to retirement and insurance in a discontinuous furlough?
A. As explained above, retirement credit is not affected as long as an employee does not exceed 6 months of nonpay status in a calendar year. Retirement deductions are taken on the basic pay the employee earns during the pay period. 

Federal Employee Health Benefit (FEHB) premiums are deducted from the employee's pay. If the employee's pay is insufficient to cover the FEHB premium, the agency must forward the full premium to the Employee Health Benefits Fund. The employee can pay the premium directly to the agency or have it withheld from pay when he or she returns to regular duty. The enrollment continues for up to 365 days of nonpay status. The nonpay status may be a continuous period or it may include an employee's return(s) to pay status for a period(s) of less than 4 consecutive months. 

Federal Employee Group Life Insurance (FEGLI) coverage continues, and contributions made by the employee and the employee's agency continue if the employee's salary in each pay period is sufficient to cover deductions. If the employee's salary is insufficient to cover his or her withholding, the employee's coverage will continue for up to 12 months without cost to the employee or the employee's agency. 

13. Q. Will an employee continue to be covered under the Federal Employee Health Benefits (FEHB) program if the agency is unable to make its premium payments on time? 
A. Yes, the employee's FEHB coverage will continue even if an agency does not make the premium payments on time. 

14. Q. If employees request paid leave--i.e., annual, sick, court, military leave, or leave for bone marrow or organ donation--after receiving a furlough notice, can the requests be denied for those days that coincide with the dates of furlough? If an agency has already approved requests for these categories of paid leave before issuance of the proposed furlough notice, can the approval be rescinded and the employees furloughed on the days that coincide with the dates of furlough? 

A. The answer to both questions is yes, and this guidance applies whether it is a "shut-down" or "emergency" furlough or a "save money" furlough. 

In a "shut-down" or "emergency" furlough, all paid leave during a furlough is canceled because the necessity to furlough supersedes leave rights. The Antideficiency Act (31 U.S.C. 1341 et seq.) does not allow authorization of any expenditure or obligation before an appropriation is made, unless authorized by law. Paid leave creates a debt to the Government that is not authorized by the Act. Therefore, agencies are instructed that during a lapse in appropriations, all paid leave during a furlough must be canceled and employees must be either (1) at work performing excepted activities or (2) furloughed.

15. Q. May excepted employees take previously approved paid leave during a furlough caused by a lapse in appropriations--i.e., a "shut-down" or "emergency" furlough? May excepted employees be granted new requests for paid leave during the lapse in appropriations? 
A. No. When an employee is not at work and performing the duties determined by the employing agency to be allowable activities in compliance with the Antideficiency Act, he or she cannot be in a paid leave status. Therefore, agencies must take one of the following actions: 

(1) cancel any approved paid leave during the furlough and/or deny any new requests for paid leave; or 

(2) furlough the employee for the period of the employee's absence from duty. An agency may subsequently terminate the furlough whenever the employee's services are required for excepted activities. 

If an excepted employee refuses to report for work after being ordered to do so, he or she will be considered absent without leave (AWOL) and may be charged with insubordination. 
16. Q. If employees are receiving Continuation of Pay (COP) due to job-related injuries, can the COP be terminated or interrupted by furlough? 

A. No. According to the Department of Labor, employees are maintained on COP status during periods of furlough.   

17. Q. Are employees entitled to unemployment compensation while on furlough? 
A. It is possible that employees may be eligible for unemployment compensation, especially if they are on consecutive furlough days. State unemployment compensation requirements differ. Agencies or employees should submit their questions to the appropriate State office.

18. Q. How is time on furlough and leave without pay documented? 
A. An SF-50, "Notification of Personnel Action," must be prepared for each individual subject to furlough (or a list form of notification for a group of employees who are to be furloughed on the same day or days each pay period). A return-to-duty SF-50 is necessary only for return from a consecutive furlough. 
19.  How is a technician recalled from furlough?
A.  Since a furlough lasts for a specific period of time, the technician is expected to return to duty at the end of that period without further notice.  
20.  What happens if a technician fails to return to duty from furlough status?

A.  Removal action should be taken as prescribed in Section 2-4, TPR 715, Abandonment of Position.

 

